Hvilken 3DSkriver skal man velge?

Med 3DSkriver er det bare fantasien som setter grenser. Men hvem skal man velge?
Det er overveldende hvor mange skrivere som finnes og hvor mange nye som kommer. Hvilke funksjoner må man ha og hvilke materialer skal skriveren kunne skrive ut? Det enkleste er alltid det beste. 3D Printer teknologien har ikke endret seg mye i det siste. Her tar jeg for meg skrivere hvor hobby og kontorpulten. Her er et par tips etter tusen vis av utskrifts timer.

Robust

Det som er viktig er at det er en mekanisk god skriver! Den skal være nøyaktig og gjøre de samme bevegelsene gang på gang rette og sirkulære bevegelser. Tykke stenger, gode lager og en god sammenskrudd ramme er viktig. Delene bør være i metall!

Antall dyser

1! Ja i dette tilfelle er ikke flere bedre. Det krever mye få til utskrift med to dyser som sprøyter ut rennende plast, det kan bli mer ”fikling” enn du er interessert i å bruke tid på. Objekter som skal skrives ut i flere farger kan man dele opp utskriften og skrive ut hver del for seg og sette sammen. Du bør legge litt mer penger i en skriver om du skal gå for flere dyser, og være beredt til å bruke tid på å finne riktige innstillinger. Er du nybegynner start med en dyse!

Varmebord

Bordet hvor utskriften skal legges på bør/må ha varmeelement. Dette gjør at utskriften fester seg til underlaget under utskriften og at den ikke vrir seg under utskriften. Dette er ett av de viktigste punktene.

Tilkobling til PC? USB eller Nettverk

Utskrifter tar lang tid. Utskrift over USB feiler, om ikke maskinen din går i dvale før du er ferdig, så spiser jeg hatten min! Det tryggeste og enkleste er å gå for minnekort, og skriveren jobber selv. Nettverk eller WiFi støtte er nyttig men spar heller pengene og vurder behovet under veis. Du kan alltids investere i en 3DPrinterserver. Vi bruker Octoprint og Astro print som kjører på Raspberry PI. Da får du full tilgang over nettet, et stort brukernettverk om du trenger support.

Hvilke typer plast skal skriveren støtte.

Du bør tenkte på at noen typer plast gir fra seg gift stoffer når de er varme. Dersom du ikke har en skriver med tett utskriftkammer og filer bør du velge en type plast som er trygg. All FFF (skrivere som smelter plasttråd) støtter PLA har ingen giftstoffer i seg. Plast krymper når den kjøles ned. Det varierer fra mellom de ulike typene plast. Plast som ABS, Nylon, POM krymper mye og du vet aldri hvilken retning disse kreftene påvirker modellen. Normalt vil du se delen løfter seg fra byggeplanen og løsne. Tenkt også på om skriveren du velger støtter alle type plast, noen produsenter har gjort det slik at du må kjøpe deres plast da kun disse kassettene/rullene passer inn i skriveren. Start med følgende
PLA
Alltid godt resultat ingen krymp, og ingen giftstoffer. Du vil nok bli overrasket over hvor solid
PLA Select
Ny type PLA, og har samme egenskapene, men skal angivelig skal være 12 ganger sterkere enn vanlig PLA. Vi tester dette for tiden, men test jiggen knakk under test av vanlig PLA så vi må lage en ny før vi kommer videre . Enkle tester viser at den er mer elastisk og tåler mer enn vanlig PLA. Dette er et godt alternativ som gir gode resultater og er enkelt å bruke. Den kan pusses, borres, og gjenges.
PETG
Glem ABS! PETG er like sterkt og føyelig, uten alle negative egenskapene til ABS. ABS passer perfekt til trykkstøping av plast men i en 3Dskriver et det mildt sagt vanskelig. Her kommer PETG som et glimrende alternativ. Vi har testet det i en rekke utskrifter og får perfekt resultat hver gang.

Oppsummering

1. God mekanikk velg en skriver med mye metall.
2. En dyse enkelt å greit
3. Varme i utskriftplaten
4. Plast – PLA, PETG – Dysen må gå til 230 grader, og bordet til 50 grader
5. Nettverk ikke nødvendig

SaveSave

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.