Programvare

Rett programvare er viktig når man skal få gode resultater med 3D Printing. Det er tre oppgaver som skal dekkes, tegne, konvertere, og skrive ut.

Tegne 3D modeller.

Det finnes en rekke programmer for å tegne 3D modeller i, skal skal ikke ramse opp disse her, men det finnes også programvare for de av oss som ikke kan bruke CAD programvare.

Tinkercad

Tinkercad er min favoritt, det krever ingen forkunnskap og du kan lage modeller raskt. Dette programmet er web basert, og via din profil kan du lagre modellene på din konto helt gratis. Dette objektbaserte programmet står det solide selskapet Autocad bak. Her kan du lage modeller i løpet av minutter. Du kan også laste inn modeller og endre disse eller bygge det inn i ditt eget design. Det ligger gode veiledning og videokurs for å komme raskt i gang. Det er over 4 millioner brukere med et aktivt miljø noe som gjør at du kan få hjelp til det meste om du står fast.

  • Gratis
  • Web basert (trenger ingen installering)
  • Aktivt nettmiljø og videokurs
  • Raskt å komme i gang
  • Raskt å bruke.

SketchUp

SketchUp er enkelt å bruke men det krever mer tid å  sette seg inn i dette programmet. Men du kan gjøre mer og når du mestrer programmet kan du lage modeller raskt. SketchUp har også flere bruksområder så det kan være nyttig å lære seg. Sketchup må du installer på din maskin og den støtter både PC og Mac i dag. Den har en gratis versjon og en pro versjon som koster penger.

  • Gratis / kan oppgraderes til Pro
  • Windows / Mac
  • Aktivt nettmiljø og video videokurs
  • Medium vanskelighetsgrad
  • Raskt å bruke

Last ned ferdige modeller

Ingen ting er raskere enn dette :-). Det er mange som deler sine design på nettet det ligger millioner av modeller ute på nettet, og det finnes gode søkemotorer for å finne frem det du trenger. Her kan du finne alt fra deler til din vaskemaskin til kreative design.

Ta en titt på denne siden for en liste over resurser på nettet.

Konvertere 3D modeller for 3D utskrift

Når du har funnet en 3D modell du skal skrive ut, så må denne konverteres til en fil som din skriver kan lese. Disse programmene deler modellen inn i horisontale lag og beregner hvordan skriveren skal legge ut hvert lag. Vi kaller dette for “slicing”. De fleste skrivere kommer med programvare for dette, men den er ofte proprietær og oppdateres sjelden. Vi har landet på to forskjellige programmer som fungerer met de fleste skrivere og som har en rekke funksjoner vi elsker.

Simplify3D

Dette er et betalingsprogram, men om du skal skrive ut mye så er det vel anvendte penger. Simplify3D lager kun software til 3D skrivere, og de utvikler nye funksjoner hele tiden. Hyppige oppdateringer, støte for flere 3Dprinter fabrikanter, hvor noen av disse også kommer med ferdig konfigurasjon. Grensesnittet er enkelt men her kan du gå dypere ned i alle typer innstillinger for å få de aller beste resultatene. Det finnes en rekke resurser på nettet som video tutorials, community, med mer. Simplify3D har laget en enkel søke applikasjon hvor du kan skrive inn navnet på din skriver for å se om din skriver er kompatibel [Sjekk kompatibilitet her]

Cura

Cura er et poppulært program som er gratis. utviklet av Ultimaker har dette blitt en favoritt blant mange 3DPrinter entusiaster. Selv om det er utviklet av Ultimaker er programmet åpent og fungerer på de fleste 3DPrintere i dag. De har en lang liste over skrivere som er støttet [supported 3rd party printers]

Styre 3DPrinteren

3DPrintere har egen programvare hvor du styre maskinen via en USB kabel til din PC, eller man må laste filen over på et minnekort og starte utskriften og styre skriveren via et LCD panel på skriveren. Her er det stor forskjell fra skriver til skriver, noen 3DPrintere har nettverkstilkobling og et eget grensesnitt for tilkobling. Men det finnes bedre løsninger her er to alternativer som fungerer til de aller fleste 3DPrintere.

Astrobox

Astrobox er et opensource program som du kan kjøre på RaspberryPi eller Arduino. Dette gjør det mulig å styre skriveren over nettet med nettleser og app. Denne løsningen er vår favoritt, enkelt å raskt å bruke fra alle type enheter vi har prøvd. Vi bruker den i daglig drift.

SaveSave