3D Plast filament

Plast filament

 

Det er mange ulike typer plast som benyttes til 3D printing, men de to som dominerer markedet er ABS og PLA. Begge er kjent som termoplaster, som betyr at de blir myke og formbare ved oppheting, og de blir faste ved avkjøling..

Av de mange typer termoplast som finnes er det ikke mange som kan brukes til 3D Printing. For at et materiale skal kunne brukes til 3D Printing, må det passere tre ulike tester; ekstradering til Plastic Filament, så en ny ekstradering og sammensmelting i 3D printer prosessen, og til slutt avkjøles til det endelige objektet.

 

PLA (Polyactic Acid)

PLA kommer i ett stort utvalg av farger, transparente og med glans. Det gir store muligheter for de som lager ting til seg selv hjemme, eller for presentasjoner av nye produkter. PLA er plantebaserte opprinnelse og har en søtlig lukt. PLA har en høyere maksimal utskriftshastighet, lagene er tynnere, og man får skarpere hjørner. Ved å kombinere dette med liten endring fra tegning til ferdig produkt (krymping 0,3%) gjør det til populær plast for hjemme skrivere, amatører og skoler. For å oppnå ønsket kvalitet og forhindre problemer med skriverens dyse må man oppbevare plasten tørt, helst i den vakuumpakkede posen inntil det skal brukes. Utsettes plasten for fukt så må den tørkes ved oppvarming før den kan brukes, ellers vil utskriftene bli unøyaktige på grunn av vanndampen som dannes.

 

ABS (Akrylnitril butadien styren)

ABS har høyere styrke, fleksibilitet og brukstemperatur sammenlignet med PLA. Disse egenskapene gjør at plasten er foretrukket av ingeniører og profesjonelle. Den varme plasten vil lukte pga. dens petroleum baserte opprinnelse. Det ekstra kravet til ett oppvarmet arbeidsbord på skriveren, betyr at noen skrivere rett og slett er ute av stand til å skrive ut ABS med tilfredsstillende resultat. På samme måte som PLA må ABS oppbevares tørt for å unngå problemer ved utskrift.

 Mer om ABS

HIPS (High Impact polystyren)

HIPS er ett lavkostnads plastmateriale som er lett å fabrikkere og maskinere.
Det blir ofte brukt til produkter med lav styrke og høy slagfasthet.
Siden det har utmerket dimensjonal stabilitet og er lett å maskinere, male og lime blir det ofte benyttet til maskinell produksjon av prototyper.
Naturlig (gjennomskinnelig hvit) HIPS er FDA godkjent for bruk ved matbehandling.

 

PETG (Polyetylentereftalat)

PETG er ett slitesterkt materiale med utmerket glans og klarhet. PETG er brukt til emballasje for sjampo, såper, farmasøytiske produkter og vaskemidler. Det har god slagfasthet, styrke og er gasstett. PETG har god kjemisk motstand mot syrer, alkalier og løsemidler. Den kjemiske motstandskraften er god, men sørg for å teste produktet for kompatibilitet med PETG.

 

POM (Polyoksymetylen =acetal)

POM er termoplastisk materiale som har meget god dimensjonsstabilitet, høy strekkfasthet, elastitetsmodul, bøyefasthet og seighet. Det har blitt en av de mest utbredte konstruksjonsplastene. Materialet har også gode glide egenskaper og lav vann absorbsjon. Med gode egenskaper selv nedsenket i saltvann, er bla offshore og marin sektor storbrukere av dette materialet. POM brukes i hovedsak i generelle tekniske komponenter og til finmaskinerte komponenter. POM er også godkjent for bruk i kontakt med næringsmidler.

 

 

PA (Polyamid)

PA er fremstilt av en diamin og en dikarboksylsyre. Det finnes flere varianter av PA hvor de fysiske og kjemiske egenskapene varier deriblant PA 6 og PA 6 6, som er de mest alminnelige.
Polyamid kjennetegnes ved god slitasjebestandighet, lav friksjonskoeffisient, god varmebestandighet samt god slagfasthet. I tørre omgivelser har den også god elektrisk isolasjonsevne.
Sammenliknet med de øvrige termoplaster er PA et relativt kostbart materiale.

PC (Polykarbonat)

Polykarbonat (PC) er en transparent termoplast med eksepsjonell holdbarhet.

Polykarbonat selges oftest som «uknuselig plast» under navnet «Makrolon» eller «Lexan» og brukes til butikkvinduer og dørvinduer som skal være støt-, spark- og slagsikre. Den brukes også blant annet til visirer, maskindeksler, flyvinduer, CD-er, kofferter, drivhus og andre produkter som må være holdbare og transparente.

Polykarbonat er lett å forveksle med akrylglass, men man kan skille dem gjennom å bøye materialet. Akrylglasset vil da brytes av mens polykarbonatet føyer seg.

 

Flexibelt filament

Har god fleksibilitet og god holdbarhet og kan brukes det man trenger myk gummi. fks. aksel mansjetter, gummi tetninger.
Trenger høy print temperatur og lav hastighet på grunn av det myke materialet.

 

SaveSave